سید محمد ناظم رضوی در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی صندوق احیاء و بهره برداری از اماکن تاریخی (صابتا)، درباره وضعیت بناهای تاریخی شهر کاشان گفت: نزدیک به صد باب واحد مسکونی تاریخی از مجموع هشتصد باب عمارت تاریخی شناخته شده در کاشان بازسازی و مرمت شده است. خوشبختانه نگاه فعلی اینگونه است که نگذاریم بقیه این بناها از بین بروند و جلوی دیدگاه قبلی مبنی بر مخروبه بودن این اماکن و لزوم تخریب آنها، گرفته شده است. ما امیدواریم که بتوانیم ظرف چهار یا پنج سال آینده بتوانیم تمام این بخش ها و عمارت های تاریخی را در کاشان بازسازی کنیم.
وی درباره ظرفیت گردشگری این شهر نیز افزود: در سال گذشته میلادی کاشان به عنوان چهارمین شهر تاریخی کشور در لیست شهرهای تاریخی جهان ثبت شد. هم اکنون در این لیست بعد از شهرهای اصفهان، شیراز و یزد، شهر کاشان به عنوان چهارمین شهر تاریخی کشور شناخته می شود و در فهرست جهانی نیز رتبه 107 شهرهای تاریخی را به خود اختصاص داده است.
رضوی همین موضوع را دلیلی بر اهمیت جذب بخش های دولتی، خصوصی و عمومی همچون شهرداری ها را در سرمایه گذاری برای توسعه گردشگری شهرستان کاشان دانست و گفت: به همین دلیل قطعا از مهمترین رویکردهای برنامه ریزی و فعالیت در حوزه های احیاء بافت های تاریخی، موضوع گردشگری است. ما این را از لوازم اصلی توسعه کاشان می دانیم و هیچ گریزی از جذب سرمایه گذاری در بخش گردشگری نداریم.
شهردار کاشان ادامه داد: طبق آماری که اعلام شده در سال 2015 میلادی نسبت به سال 2014 میزان آمار گردشگران خارجی در کاشان بیش از 300 درصد افزایش پیدا کرده است.
این مقام مسئول درباره نقش صندوق احیاء در تقویت حوزه گردشگری مناطقی چون کاشان نیز تاکید کرد: به نظر من صندوق احیاء چه به طور مستقیم با داشته هایی که در حوزه های میراث فرهنگی دارد و متعلق به خودش است و چه به طور غیر مستقیم با سیاست گذاری، تعیین و تخصیص تسهیلات به سرمایه گذاران می تواند نقش اساسی و پر رنگی در محورهای توسعه صنعت گردشگری داشته باشد.
رضوی با اشاره به تعداد زیاد ابنیه تاریخی کاشان که همچنان بدون متولی مانده اند نیز گفت: ما امیدواریم که هر چه زودتر مقدمات سرمایه گذاری در این ابنیه و اماکن تاریخی نیز فراهم شود تا بتوان از پتانسیل های این مکان ها هم در راستای توسعه صنعت گردشگری و کسب درآمد استفاده کرد. تجربه ما در کاشان نشان می دهد که تعیین کاربری برای بناهای تاریخی و استفاده از آنها نه تنها باعث به خطر افتادن این یادگاران تاریخی نیم شود بلکه بهترین روش ممکن برای حفظ و حراست از اماکن تاریخی است.
وی یکی از مشکلات حوزه مرمت بناهای تاریخی و استفاده از آنها در زمینه گردشگری را نبود تسهیلات کافی برای بهره برداران بخش خصوصی دانست و گفت: صندوق احیاء می تواند با وضع قوانین فرادستی در دولت و سیاست گذاری های مناسب تر، حضور سرمایه گذاران را در این بخش در شرایط پسابرجام تسهیل کند.
شهردار کاشان افزود: با توجه به تجربه واگذاری هایی مثل خانه عامری ها در کاشان، می شود گفت که روند واگذاری های اماکن تاریخی توسط صندوق احیاء تا کنون مسیر مناسب و مثبتی را طی کرده است. این واگذاری ها به مدلی برای سرمایه گذاران تبدیل شده است تا با الگو گیری از آن برای آینده هم امیدوار به حفظ بافت های تاریخی خود باشیم و هم بتوانیم همزمان از آن صرفه اقتصادی کسب کنیم.
سید محمد ناظم رضوی درباره ابعاد فنی بازسازی ها هم تصریح کرد: نکته قابل توجه در این واگذاری ها این است که بازسازی ها و مرمت هایی که روی بناها انجام می شود بیش از این چیزی که هست نیاز به حضور کارشناسان و متخصصان میراث فرهنگی دارد. چه بسا امکان داشته باشد که بتوانیم در مراحل مرمت هم هزینه کمتری انجام دهیم و هم کیفیت بالاتری در بازسازی داشته باشیم.
وی در خصوص سیاست های شهرداری کاشان برای مدیریت بافت تاریخی این شهر توضیح داد: ما برای توسعه گردشگری در شهر کاشان ارتباط موثر و مستمر با صندوق احیاء را به عنوان مرکز تخصصی برای بافت ها و اماکن تاریخی در دستور کار خود داریم و معتقدیم که این مجموعه می تواند زمینه فعالیت های مثبتی را در شهر کاشان و مناطق دیگر فراهم کند. به همین دلیل هم از قبل هماهنگی ها و مراوداتی با صندوق احیاء داشته ایم که قطعا باید تقویت شوند.
وی در پایان تاکید کرد: ما امیدواریم که بتوانیم از طریق صندوق احیاء زمینه جذب سرمایه گذاران به این بخش را بیشتر فراهم کنیم. چرا که اقدامات صندوق احیاء قدم مناسبی برای حفظ بناهای تاریخی و توسعه صنعت گردشگری است. فعالیت های صندوق احیاء در دوره جدید نسبت به گذشت سرعت قابل توجهی پیدا کرده و همین هم برای بحث توسعه گردشگری و حفظ بافت های تاریخی جای امیدواری بیشتری به وجود آورده است.
انتهای پیام/